Detoks diyeti; vücutta biriken toksinleri dışarı atmak ve korumak amacıyla hazırlanmış bir diyet türüdür. Vücuttan atılamayan toksin maddeler çeşitli hastalıklar ve kilo problemleri ortaya çıkarır. Detoks diyet listesi sayesinde bu toksinleri vücuttan kolayca dışarı atmak ve korumak mümkündür. Detoks diyeti yapanlar genellikle kendilerini psikolojik ve fiziksel anlamda yenilenmiş gibi hissedirler.
Detoks Diyeti Nasıl Yapılır?
Her şeyden önce detoks diyetinin olmazsa olmazı sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmaktır. Detoks diyeti ile arınma iki şekilde gerçekleşir. Bunlardan ilki toksinlerden arınma diğeri ise psikolojik olarak arınma.
- Sigara ve alkolden arındıysak şimdi diğer adımlara geçelim.
- Her gün içtiğiniz suyu değiştirmekle devam edelim. Tabi hangi suda ne oranla hangi minerallerin bulunduğunu şimdiye kadar dikkate almıyorduk. Artık alma zamanı.. PH derecesi 7 ile 7.5 arasında olan alkali sular tercih edilmelidir.
- Yemek pişirirken yediğiniz tabaklara dikkat ediniz. Çaydanlıkların porselen veya çelik olması gerekir. Teflon tavalar kullanılmamalıdır.
- Asitli yiyecekler asit dengesini bozduğu için uzak durulmadır.
- Yeşil çaylar antioksidan yiyecekler içerdiği için detoks diyetine katkı sağlayacaktır.
- Besin tüketimi yaparken ürünlerin organik olmasına özen gösterilmelidir.
- Cildiniz temiz kalmalıdır.
Kimler detoks diyeti yapmalı dersek aşağıda ki profiller bu iş için en uygun kişilerdir;
- Sabahleyin uyanma konusunda sıkıntı çekenler
- Kafein ve alkol tüketimi fazla olanlar
- Aşırı stres altında çalışan işçiler veya iş verenler
- Günlük yeteri kadar su tüketimi yapmayanlar (Min 2.5 LT)
- Bitkinlik ve halsizlik şikayeti olanlar
- Kendini her an yorgun hissedenler
- Gün içinde fazla hareketli zaman geçirmeyenler
- Sık sık seyahate çıkanlar
- Günlük ortalama 5 porsiyon meyve-sebze tüketimi yapmayanlar
Kimler detoks diyeti yapmamalı ?
- 18 yaşın altında 80 yaşın üzerinde olanlara detoks diyeti tehlike yaratabilir
- Hamile olan ve emziren kadınlar
- Geçmişte ağır bir hastalık geçirmiş veya uzun süredir ilaç kullanımı yapanlar
Detoks diyeti, gerçekleştirmesi ve uygulaması zor bir diyet olduğu için kişinin bu diyete uzun süre devam etmesi uzmanlar tarafından önerilmez. Detoksun amacı sindirimi hafifleterek vücudun sindirmeye ayırdığı enerjiyi yükseltmek, hücrelerin kendini tamir etmesini ve gençleştirmesini hızlandırmak, toksinlerin vücuttan kolayca atılmasını sağlamaktır. Ancak bu diyete başlamadan önce muhakkak uzman bir diyetisyene danışmak gerekir.
Karar verdim, detoks diyetine başlayacağım. Ama nasıl ?
Detoksun en önemli unsuru beslenmenize dikkat etmenizden geçer. Ne kadar iyi beslenirseniz o kadar iyi detoks uygulaması gerçekleştirmiş olursunuz.
- Yemeklerde tuzlardan kaçının. Vücudunuza fazla tuz aldığınızda onun çabuk yorulmasını sağlarsınız.
- Gün içinde taze meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Ortalama olarak günde 3 porsiyon meyve 2 porsiyonda sebze tüketin.
- Öğün sayısını olabildiğince arttırın. 3 saat arayla yemek yemeğe gayret edin. Sık aralıklarla az yemek yersek sindirim sistemimiz çok iyi çalışacaktır.
- Günde en az 3 LT (10-12 bardak) su tüketilmelidir. Su içerek vücutta birçok sebepten dolayı oluşabilecek ödemin atılmasına katkı sağlamış oluruz. Bu yüzden bol bol su içmeliyiz.
- İçinde Alkol ve kafein bulunan içeceklerden uzak durun ya da azaltın. Bu maddeleri içeren sıvılar vücutta bulunan ödemi arttırır. Bu yüzden alkol ve kafein yerine soda, ayran veya süt için.
- Uykunuza önem verin, vücudunuzun dinlenmesini sağlayın. Uyumadan önce sindirim sisteminin işlevine yardımcı olabilecek yeşil çaylar içmeye çalışın.
- Stresinizi en aza indirmek için B grubu vitaminler alın. Süt, et, tahıllı ekmek ve yeşil yapraklı besinlerde bol miktarda B vitamini bulunur.
- C vitamini yüksek olan maydanoz, kereviz, çilek, brokoli, kivi, turunçgiller ve biber gibi besinleri tercih edin.
- Günde en az 2 su bardağı kefir, süt, ayran ve yoğurt tüketin.
Bu adımları olabildiğince dikkate alıp yerine getirdiğiniz taktirde gerek sindirim sisteminizin düzenini gerek ise vücudunuzun yağ yakımını ciddi oranda geliştirmiş olursunuz.
Daha iyi bilgiler sunabilmemiz için lütfen bizi değerlendirerek yorum bırakmayı unutmayın.
[ratings]