Pazartesi, Nisan 15, 2024
Ana SayfaErkek SağlığıUyku Apnesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku Apnesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?


Uyku apnesi; vücudun dinlenmeye geçtiği süre zarfı içinde kişinin kısa süreli solunum durması ve aşırı horlama gerçekleştirmesi olarak tanımlanmaktadır. Uyku, sağlıklı bir yaşamın en önemli faktörlerinden biridir. Uyku sağlığı düzgün olmayan insanlarda konsantrasyon eksikliği ve hareketsizlik gibi şikayetler bas gösterebilir. Uzmanlar uyku kalitesi düşük olan insanlarda yüksek tansiyon, ani gece ölümleri, felç ve kalpte ritim bozuklukları oluşmasına sebebiyet gösteren uyku apnesi hastalığının görülebildiğini belirtiyor.

Uyku apnesi genel anlamda solunumun durması olarak ifade edilir. Bu durum uyku süresince defalarca tekrarlanabilir. Üst solunum yollarının açık kalmasını sağlayan kasların gevşemesine sebep olarak aşırı büyümüş bademciklerin, yumuşak damağın veya dil kökünün hava yolunu tıkaması sonucu en az 10 saniye nefes alınamaması durumuna uyku apnesi adı verilir.

uyku-apnesi-nedirUyku apnesi hastalığı olan insanlar gerekli önlemleri almaz ise bu durumun dikkatsizliğe yol açarak trafik kazaları riskini %7-8 kat arttırdığını ve iş kazalarına neden olduğunu önemle belirtelim. Uyku apnesi rahatsızlığının görülme oranı ortalama %1-4 arasındadır. Astım hastalığının %5, diyabet hastalığının %3 olduğu düşünüldüğünde uyku apnesinin ne kadar önem teşkil ettiği gözlemlenmiş olur.

Uyku Apnesi Nedenleri ?

Uyku apnesi boğazda ki kasların gevşemesinden dolayı havanın geçeceği alanı kapatıp nefes alınmasını engellemesidir. Üst solunum yollarında bulunan darlıklar çocukluktan itibaren süregelmiş olabilir ve bu durumda uyku apnesi sendromuna sebebiyet gösterilebilir. Geniz etine sahip olmak, fazla kilolu olmak ta en çok rastlanan uyku apnesi nedenleri arasında gösterilebilir.

Hastalarda normalden 3-4 kat daha fazla horlama gürültüsü duyulur. Horlamanın yanı sıra el kol hareketleriyle çırpınarak uyanma, nefes darlığı, sık sık iç çekme ve uzun süreli üst solunum durmaları görülür. Uyku apnesi sendromu taşıyan hastaların yaklaşık %30-50’sinde hipertansiyon görülmektedir.

uyku apnesi tedavisiUyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir ?

Uyku apnesi vücudun tedaviye verdiği yanıta göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel bir tedavi süreci için minimum 6 ay geçmesi gerekir. Bu süre zarfında hasta her gece cihaz kullanmalıdır. Veriler incelenip iyileşme görüldüyse cihaz kullanma sıklığı haftalık 1-2 güne düşürülüyor. Bu adımda da veriler olumlu sonuç verdiyse hasta artık cihaz olmadan uyuyabiliyor.

Uyku apnesi tedavisinin en önemli unsurlarından bir tanesi aşırı kilolardan kurtulmaktır. Bunun yanı sıra uyurken üst solunum yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazlar kullanmak nefes alış verişi düzenlediği gözlemlenmiştir.

Daha iyi bilgiler sunabilmemiz için lütfen bizi değerlendirerek yorum bırakmayı unutmayın.

[ratings]

Sağlık Durumu
Sağlık Durumu
Sağlığı merkeze alan yazılarımla, bilinçli ve sağlıklı yaşama adım atmaya davet ediyorum. Sağlık Haritası, güvenilir bilgilerle dolu bir rehber. Sağlıklı günler! 🌿
SON YAZILAR

En Yeni Yazılar