Pazartesi, Eylül 16, 2024

Hiperemezis Gravidarum


Bulantı ve kusma hali, hamilelerde oldukça sık rastlanan bir durumdur. Hamile kadınların neredeyse yüzde ellilik bir kısmı, hamilelik döneminde kusmalarda ve bulantılardan şikayet etmektedir. Fakat, hamile kadınların %0,5 %1’inde bu şikayet çok ciddi boyutlara çıkmaktadır. Çok şiddetli boyutlara çıkan bu kusma ve bulantılara hastalık olarak değerlendirilmeli ve mutlaka tedavi edilmelidir.  Bu şiddetli kusma ve bulantı durumuna hiperemezis gravidarum adı verilir. Hastalığın en çok rastlandığı dönem, gebeliğin ilk üç aylık dilimidir. Bulantı ve kusmalar nadir olarak beşinci aya kadar sarkabilmektedir.  Bu problemin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, endokrinolojik, psikolojik veya biyokimyasal nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Bu hastalık üzerine yapılan çalışmakarda, hiperemez gravidarum’dan muzdarip hastalarda, helikobakter pilori enfeksiyonunun yüksek olduğu görülmüştür. Bunun yanında, endoskopik biyopsilerde, midedeki harabiyat oranı yükseldikçe, bulantıların ve kusmaların şiddetlendiği görülmüştür.

Teşhis

hiperemezis gravidarum nedirGebelikte aşırı kusma ve bulantının yanında, vücutta sıvı eksikliği bulgularına rastlanması ayrıca tansiyon düşüklüğü ve nabızda yükselme görülmesi halinde, akla hiperemez ihtimali gelmelidir.  Bu hastalarda ilk yapılması gereken, ultrason ile gebelik olup olmadığının tespitidir.  İkiz gebelik ve mol gebelik durumlarında hiperemezin daha çok görüldüğü bilinmektedir. Hiperemez hastalarında yapılan labaratuvar tetkiklerinde potasyum ve sodyum düzeyinde artış gözlemlenir.  Bazı hastalarda ise, tiroid hormonunun yükselişe geçtiği ve hastaların %1lik bir diliminde hipertiriodi bulguları gözlemlenir.

Riskler ve tedavi

hiperemezis gravidarum tedavisiEğer tedavisi yapılmazsa, hiperemez hastalığı anne sağlığını tehdit eder. Annelerde B1 vitamini eksikliğine bağlı olarak Wernicke ya da Korsakoff sendromu gibi, tehlikeli sinirsel sendromlar ortaya çıkabilir. Ayrıca, kan sodyum düzeyindeki düşmeden dolayı bilinç bulanıklığı, havale hatta solunumun durması gibi problemler ortaya çıkabilir.  Sodyum tedavisinin gereğinden daha hızlı yapıldığı zamanlarda da, vücutta sıvı artışından dolayı kanda pıhtılaşma görülebilir. Eğer bu pıhtılar akciğere ulaşırsa, ciddi problemlere yol açabilir.  Tedavi yöntemleri arasından ilk başvurulması gereken, hastanın sıvı dengesinin düzeltilmesidir.  B1 vitamini takviyesi mutlaka yapılmalıdır. Kusmayı önleyici özelliği olan ilaçlardan yararlanılabilir.  Bulantı ve kusma eğer ciddi düzeydeyse, ağızdan beslenmeye bir süre ara verilebilir.  Bulantı ve kusma hafif seyrediyorsa, yağlı, baharatlı yiyeceklerden kaçınılan bir diyet listesi faydalı olacaktır.

Daha sağlıklı sunabilmemiz için lütfen bizi değerlendirerek yorum bırakmayı unutmayın.

[ratings]

Sağlık Durumu
Sağlık Durumu
Sağlığı merkeze alan yazılarımla, bilinçli ve sağlıklı yaşama adım atmaya davet ediyorum. Sağlık Haritası, güvenilir bilgilerle dolu bir rehber. Sağlıklı günler! 🌿
SON YAZILAR

En Yeni Yazılar