İnsanların bazıları renkleri diğer insanlara göre daha farklı görürler. Yapılan araştırmalarda kadınların erkeklere göre daha fazla renk körlüğü yaşadığı açıklanmıştır.
Renk Körlüğü Nedir ?
Renk körlüğü, ortamda yeterli ışık bulunmasına rağmen renklerin daha farklı algılanması biçimine renk körlüğü denir. Renk körlüğü bulunan kişilerin iki rengin arasında ki farkı anlama şansı yoktur.
Renk körlüğü çoğunlukla genetik olarak ortaya çıkar. Gözlerin içinde koni ve çubuk olarak isimlendirilmiş iki bölüm bulunmaktadır. Koni, gözün yeşil, mavi ve kırmızı renklerin algılanmasına yardımcı olur. Çubuklar ise gözün açık renkleri algılamasına destek olur. Renk körlüğü de gözde yer alan bu çubuk ve konilerin eksikliği sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Renk körlüğü kendi içinde 3 bölüme ayrılır;
- Tam renk körlüğü: Bu hastalığa sahip olanlar hiçbir rengi göremez ve anlayamaz. Genel anlamda her renk siyah ve beyaz olarak algılanır. Bu durumda bulunanlar tam renk körlüğüne maruz kalmış demektir.
- Mavi ve sarı renk körlüğü: Bu hastalar mavi rengi sarı, sıra rengini ise mor olarak görürler. Genel olarak sarı ve kırmızı renk arasında ki ayrımı yapmakta ciddi anlamda zorlanırlar.
- Kırmızı ve yeşil renk körlüğü: Kırmızı ve yeşil renk körlüğü yaşayanlar genellikle kırmızı ve yeşil renk tonlarını algılayamadıkları gibi göremezler. Kırmızı rengini kahverengi, yeşil rengini ise bej olarak görürler.
Renk Körlüğü Belirtileri Nelerdir ?
Renk körlüğünün en yaygın türü sarı, yeşil, turuncu ve kırmızı renkler aynı türde algılanır ancak sadece yoğunluklar ayırt edilebilir olanıdır. Bu rahatsızlık doğuştan geldiği için göz belirli bir zaman sonrasında tonları ayırt edebilir özelliğine kavuşabilir. Renk körlüğü günlük hayatta önemli sorunlar karşımıza çıkarmaz. Ancak renklerin durumuna göre işlevsel bir çalışma durumu söz konusu ise bu durum sakıncalıdır. Yeşil ve kırmızı renkler bütün dünyada uyarıcı rengi olarak yaygınca kullanıldığı için renk körleri denizcilik veya sürücülük yapamazlar. Çünkü bu renklere ait uyarılar hayatsal tehlikeler oluşturabilir.
Renk Körlüğü Tedavi Edilebilir mi ?
Renk körlüğü tedavi edilemez. Görme sinirinin zayıflamasına bağlı olarak görme sorunu yaşayan hastaların renk körlüğü belli bir ölçüde düzeltilebilir veya ilerlemesi durdurulabilir.
Daha iyi bilgiler sunabilmemiz için lütfen bizi değerlendirerek yorum bırakmayı unutmayın.
[ratings]