Hipertansiyon Nedir ?
Hipertansiyon temel anlamda yüksek kan basıncının tıbbı karşılığıdır. Uzun süredir hipertansiyon tanısı konan hastalarda damarın iç yüzeyinde hasarlara yol açabilir. Damalarda genişleme, tıkanma veya yırtılma oluşturma olasılığı yüksektir. Hipertansiyon tanısı konan hastalarda kan basıncı yüksek olduğundan organlara giden kan akışında bozukluklar meydana gelebilir ve bunun sonucunda organ yetmezliği oluşabilir.
Halk arasında hipertansiyon tanısı uzun süre etkisini göstermeyerek beyin, kalp, böbrek ve damar sistemine ciddi hasarlar verebileceğinden “sessiz düşman” olarak da adlandırılır. Gerekli kan dolaşımı basıncı normalden fazla olduğu için “yüksek tansiyon” da denir. Tansiyon ölçümü sonrasında büyük ve küçük tansiyonun yüksek çıkması durumuna “hipertansiyon” denir.
Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir ?
Hipertansiyon senelerce hiç belirti vermeden vücudun en önemli organlarına hasar verebildiği için “sessiz düşman” terimi çok sık kullanılan bir ifadedir. Sessiz düşman belirti vermeden hasar oluşturmasıyla bilindiği için bunu fark edebilmek için sık aralıklarda tansiyonumuzu kontrol ettirmemiz gerekir. En sık görülen hipertansiyon belirtileri ise ;
- Sık idrara çıkma
- Kulak çınlaması
- Yürürken zorlanma
- Merdiven çıkarken zorlanma
- Bacaklarda şişlik
- Uykudan uyanıp idrar yapma
- Burun kanaması
- Halsizlik
Her yüz kişiden birinde görülen hipertansiyon belirtileri genellikle kusma, bulantı, görme bozukluğu, baş ağrısı ve böbrek yetmezliği sorunlarını tetikleyebilir.
Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir ?
Hipertansiyon nedenlerini incelediğimizde genellikle besin alışkanlıkları hipertansiyonu tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Günlük tükettiğimiz tuz miktarı, hareketsiz yaşam tarzı, magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi elementlerin yetersiz ve düzensizce tüketilmesi hipertansiyon riskini doğurur. Kadınların kullandığı doğum kontrol hapları ve bazı ağrı kesici ürünleri kan basıncını yükseltip hipertansiyona davetiye çıkarabilmektedir.
Hipertansiyonun nedeni birçok hastada tam olarak belirlenemese de tansiyon kontrol altına alınıp kan basıncı yükseldiği anlarda kısa sürede müdahale edilmelidir.
Hipertansiyon hastaları muhakkak doktor kontrolünde tedavi olmalıdır.
Daha iyi bilgiler sunabilmemiz için lütfen bizi değerlendirerek yorum bırakmayı unutmayın.
[ratings]