Hiperpigmentasyon; melanin adı verilen boyar maddenin (pigmentin) derimizin bazı bölgelerinde yoğunlaşıp ortaya çıkardığı lekelerdir. Leke denince akla ilk gelen derinin normal renginden daha koyu renge geçiş yaptığı değişimdir. Bunun nedeni ise derinin herhangi bir şekilde hasar görmesidir. Cilt hasar aldıktan sonra vücudumuz melanin pigmentini yoğunca salgılar. Bu pigment gereğinden fazla salgılandığında vücudun farklı bölgelerinde hiperpigmentasyon dediğimiz lekeler oluşur.
Hiperpigmentasyon Neden Olur?
Derimiz birçok ultraviyole ve güneş ışın kaynaklarından aldığı UVB ve UVA ışınları derinin hasar görmesinde önemli bir rol oynar ve vücudun bazı bölgelerinde melanin birikimine neden olurlar. Akneli bir cildin iyileşmesi esnasında karşılaştığı UV ışınları aknenin yoğun görüldüğü bölgede enflamasyon sonrası ortaya çıkan PIH (hiperpigmentasyon) adında lekeler oluştuğu gözlemlenmiştir.
Kadınların hormonları gebelik sürecinde normal çalışmaz. Bu yüzden gebelik süreçlerinde kadınların derisi ultraviyole ışınlarına daha hassas hale gelir. Bazı genital bölgelerde kararmalar vücudun çeşitli bölgelerinde lekeler oluşma oranı yüksektir. Bu durum sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülebilir. Ağızdan alınan bazı ilaçlar da derinin duyarlılığını arttırarak (leke) oluşumuna neden olabilir.
Ultraviyole ışınlarının yanı sıra bazı metabolik hastalıklarda hiperpigmentasyon tetikleyebilir. Örneğin insülin direnci olan hastalarda koltuk altı ve genital bölgelerde leke görülebilir. Bazen de sigara kullanan tiryakilerin diş etleri ve ağız içinde hiperpigmentasyon lekeleri gözlemlenebilir.
Hiperpigmentasyon Nerelerde Görülür ?
Hiperpigmentasyon lekeleri genellikle vücudun ultraviyole ışınlarına direk maruz kaldığı yüzeylerde yani ellerin sırt kısımlarında, omuzda, yüzde, dekolte bölgesinde, kol ve bacakların dışa bakan yüzeylerinde daha etkili görülür. İnsülin direnci olan hastalarda görülen hiperpigmentasyon lekeleri bu durumun tersine genellikle eklem içlerinde veya genital bölgenin bulunduğu kısımda yer alır.
Hiperpigmentasyon Tedavisi Nedir ?
Hiperpigmentasyon tedavisinin asıl amacı melanozomların sayısını azaltarak melanositlerin çoğalmasını önlemektir. Hiperpigmentasyon tedavisi günümüzde oldukça başarılı sonuçlar elde etmesine rağmen bu tedaviyle birlikte ciddi yan etkilerin mevcut olduğunu da belirtmek gerekir. Bu tedavinin en önemli unsuru hiperpigmentasyon oluşumunu tetikleyen derinin altında yatan asıl asıl nedenin tanımlanmasıdır. Sonrasında hasta için bu duruma göre en uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Daha iyi bilgiler sunabilmemiz için lütfen bizi değerlendirerek yorum bırakmayı unutmayın.
[ratings]