Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaKadın SağlığıEn Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları

En Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları


En Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları Nelerdir ?

Uzmanlar kadınlarda en yaygın rastlanan 5 kadın hastalığına dikkat çekti.

adet düzensizliğiAdet Düzensizlikleri

Sağlıklı adet sıklığı üreme çağında ki kadınlarda 35 günden seyrek, 21 günden sık olmamalıdır. Bu sıklığın dışında ki adet düzeni anormal sayılır. Nedeninin uzman hekimler tarafından araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir. Genç bayanların çocukluktan ergenliğe geçiş yaptığı dönemlerde ve kadınların menopoza girme zamanlarında adet sürelerinde bozulmalar meydana gelir. Bu durum hekimler tarafından doğal karşılanabilir.

Adet düzensizliği sonrası hekimden alınan tıbbi yardım ile hastalığın temelinde yatan probleme göre belirli süre zarfında ilaç tedavisi uygulanabilir.

vajinal akıntıVajinal Akıntılar

Vajinal enfeksiyonlar mantar ya da bakteriyele bağlı olabilir. Aşırı hijyenik olmak adına kullanılan yanlış uygulamalar ya da vücudunun ölçüsünden çok daha dar giyilen elbise veya kıyafetler bile vajinal enfeksiyonlara sebep olabilir.

Vajinal enfeksiyonlar vajinal fitil, antibakteriyel ilaçlar veya haplar ile tedavi edilebilir.

çikolata kistleriÇikolata Kistleri (Endometriozis)

Adet döneminde gerçekleşen kanamanın yumurtalıklarda toplanarak ve endometrium dokularının yumurtalıklara konumlanması sonucu neden oldukları kistlere Çikolata Kistleri denir. Diğer bir tabirle rahim içi bulunması gereken doku tipinin olması gereken yerin dışında da olmasıdır. Kimi zaman kısırlığa ve ağrıya sebebiyet gösterebilir. Bazen ise herhangi bir belirti vermeyebilir.

Hastanın ilk yapması gereken zaman kaybetmeden bir hekime başvurmaktır. Doktor hastayı muayene ederek ultrason ve bazı kan testleri ile izlemeyi tercih edebilir. Hastalığın tanı koyulabilmesi için yapılması gereken tek yöntem biyopsi yapılması ve karın boşluğunun kamerayla görüntülenmesidir.

3 ana başlık altında tedavi edilebilir;

  1. İlaç kullanımı: Hormon içermeyen ve hormonel tedavi olarak iki ayrı ilaç tedavisi uygulanabilir.
  2. Destek tedavisi: Psikolojik destek, fizyoterapi ve bitkisel tıp benzeri tedavi yöntemleri ile hastaya destek tedavisi uygulanabilir.
  3. Cerrahi tedavi: Laparotomi ve laparoskopi gibi operasyonel işlemler uygulanabilir. Sezeryan gibi karın boşluğunun açılmasıyla veya karın boşluğunun kamerayla görüntülenmesiyle yapılabilir.

Miyomlar

Genellikle iyi huylu olup nadiren kötü huya dönüşebilen, rahimde ortaya çıkıp rahim duvarının dokusundan kaynaklanan, genellikle çapları 1-15cm arasında değişen tümörlerdir. Miyomlara kadınların genital organlarında çok kez rastlanabilir. 35 yaşın üzerinde bulunan her 4 kadından birinde yapılan ultrason veya muayene sonucu miyom saptanır. Genital bölgede miyom tek başına olabileceği gibi çok sayıda da bulunabilirler. Miyomlar gebelik döneminde artan östrojen düzeyinden dolayı büyüyebilirler. Lohusalık sırasında ise küçülürler. Bu sebepten dolayı gebelik planı olan miyomlu hastaya bir an önce hamile kalması ve çocuğunu uzun süre emzirmesi tavsiye edilir.

rahim ağzı kanseriRahim ağzı kanseri

Rahim ağzı kanseri rahmin ağzında gelişen kötü huylu bir tümördür. Birçok yerde serviks kanseri olarakta tanınır. Bu tömür için en önemli neden HPV virüsüdür. Kadınlarda bağışıklı bastıran her türlü vaka rahim ağzı kanserinin gelişme riskini arttırabilir.  Bağışıklık düştüğü an HPV’nin kalıcı enfeksiyon geliştirmesine ve kansere dönüşmesine sebebiyet verebilir.

HPV enfeksiyonu kendiliğinden iyileşebilir. Aksi taktir de bir dizi evre sonucu kansere dönüşme olasılığı yüksektir. Bu durum yaklaşık 10-15 sene sürebilir.

Daha iyi bilgiler sunabilmemiz için lütfen bizi değerlendirerek yorum bırakmayı unutmayın.

[ratings]

Sağlık Durumu
Sağlık Durumu
Sağlığı merkeze alan yazılarımla, bilinçli ve sağlıklı yaşama adım atmaya davet ediyorum. Sağlık Haritası, güvenilir bilgilerle dolu bir rehber. Sağlıklı günler! 🌿
SON YAZILAR

En Yeni Yazılar