Birçok kişinin şikayetçi olduğu böbrek taşı olarak adlandırılan sorunu, kısa şekilde anlatacak olursak, böbrek içinde oluşmuş, mineral içerikli sert kitlelerdir. İdrar nerede bulunuyorsa orada taş da bulunabilir. İdrarda koruyucu görevinde olan bazı maddelerin vücut tarafından eksik üretilmesi, taş denilen kitlelerin oluşmasına neden olur. Böbrek taşı, sıcak, tropikal iklimli ve aynı zamanda yüksek rakımlı ülkelerde yaşayan insanlarda daha sık şekilde görülür. Güneş de böbrek taşı konusunda etki sahibidir. Güneş ışığı vücuttaki D vitamini sentezini artırıyor. D vitamini sentezi, ilk sırada kalsiyum gelmek üzere, bağırsaktaki bazı maddelerin emiliminde artışa sebep oluyor. Bunların da idrar ile birlikte daha fazla atılmasından dolayı kalsiyum taşlarının oluşumu daha kolay hale geliyor.
Daha önce ki yazılarımızda böbrek taşı nasıl kırılır ? hakkında ki bilgileri paylaşmıştık. İlgili konumuzda incelemenizde fayda var.
Neden görülür
Böbrek taşının oluşumu için birçok sebep sıralamak mümkündür. Bunlar arasında en sık rastlanan sebepler, ailevi yatkınlık, doğuştan gelen idrar anomalileri, gut, sistinürü vb bazı sistemik rahatsızlıklar olarak sayılabilir. Toplumda görülme sıklığı oldukça fazla olmakla birlikte, yapılan istatistiksel çalışmalarda, erkeklerde görülme oranının, kadınlarda görülme oranından üç kat fazla olduğu ortaya çıkmıştır. İdrar yollarında çok sık tekrarlayan enfeksiyonlar böbrek taşları açısından risk oluşturur. Bunlarla birlikte, çeşitli metabolizma hastalıkları ya da kronik pankreas hastalığı da böbrek taşı denen kitlelerin oluşumunu hızlandırabilir. Sistematik bir rahatsızlık olan gut, vücutta ürik asidin birikmesine neden olur ve ürik asit taşları oluşur. Ürik asit taşları, kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür. Böbrek taşlarının sık sık oluşmasına neden olan hastalıklardan birisi de, kronik bağırsak iltihabıdır.
Belirtiler ve Tedavi
Böbrek taşı belli belirtiler veren bir rahatsızlıktır. Bulantı veya kusma, idrarda kan görülmesi ve şiddetli ağrı böbrek taşı belirtileri arasındadır. Tedavi yöntemleriyse taşın yapısına, büyüklüğüne göre değişmektedir. 5 mm’ye kadar olan taşlar antispazmodik ilaçlar yardımıyla düşürülebilir. Taşın boyutu büyüdükçe, cerrahi müdahale gerekliliği de yükselir. Genel anestezi ile böbreğin içine girerek taşları kırma yöntemi olan PNL tedavisi ile, idrar yolundan böbreğe girilip taşların kırıldığı bir yöntem olan üretoroskoi yöntemi böbrek taşlarının tedavisinde kullanılan yöntemlerdir.
Daha sağlıklı sunabilmemiz için lütfen bizi değerlendirerek yorum bırakmayı unutmayın.
[ratings]